Veliko zanimanje učencev naših osnovnih šol za sodelovanje v projektu Obrtna pot OOZ Metlika
V sredo, 8. decembra, so na Območni obrtno-podjetniški zbornici v Metliki pričeli s projektom OBRTNA POT, v okviru katerega učencem zadnje triade osnovnih šol predstavljajo obrtne poklice, predvsem deficitarne. Projekt se izvaja v sodelovanju z lokalnimi obrtniki in podjetniki, ki bodo zainteresirane učence sprejeli v svojih obratovalnicah, torej v realnem delovnem okolju.
Veseli smo zelo velikega zanimanja učencev. Za 7 obrtnih poklicev se je prijavilo kar 109 učencev iz osnovnih šol Metlika in Podzemelj.
Prvi dogodek je bil obisk SLAŠČIČARJA. Kar tri skupine učencev je sprejel samostojni podjetnik Andrej Kavčič v obratovalnici Domače slaščice Murn v Metliki. Po uvodni predstavitvi so se kar lotili praktičnega dela. Pripravili so čokoladno kremo, se poskusili z okraševanjem in, seveda, na koncu vse tudi pojedli. Radovednim učencem ni zmanjkalo zanimivih vprašanj, pa tudi kakšno svojo izkušnjo od doma so znali povedati. Navdušeni nad prijetnim in poučnim dogodkom so povedali, da bodo slaščice zagotovo še naprej ustvarjali, mogoče pa je bil med njimi tudi kak bodoči vrhunski slaščičar, bolje slaščičarka, saj je prišel samo eden učenec.
V sredo, 15. decembra, so bili pri MIZARJU. V sodobni mizarski delavnici v Slamni vasi je učence sprejel samostojni podjetnik Andrej Kramarič. Po uvodni predstavitvi svoje zanimive poklicne poti, saj je samostojni podjetnik že polnih 20 let, je sledila razlaga namena in delovanja posameznih strojev. Ne samo teoretično, tri stroje so tudi zagnali, pokazali, kako se nastavijo, kako delujejo in na koncu so vsi učenci varno tudi poskusili zarobiti po eno stranico stenske police.
Pogledali so še, kako se izdelujejo kuhinjske omarice, stopnice, kako je urejeno skladišče. Učenci so z zanimanjem sodelovali in predviden čas je bil skoraj prekratek. Na podlagi navdušene razlage g. Kramariča so prepričani, da bodo učenci pri odločanju o poklicu zagotovo razmišljali tudi o mizarju.
V petek, 17. decembra in v torek, 21. decembra, so bili v Hotelu Bela krajina v Metliki. Dve skupini učencev iz OŠ Metlika in učenci zadnje triade OŠ Podzemelj so v dveh različnih terminih spoznali zanimive poklice v gostinstvu in turizmu: KUHAR, NATAKAR in GASTRONOMSKO-TURISTIČNI TEHNIK. Matjaž in Petra Pešelj iz podjetja GTM, d. o. o. Metlika sta v petek, 17. decembra, pripravila še posebno presenečenje. Na srečanje sta povabila vrhunskega kuharja Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, kar je bila za dogodek še posebna dodana vrednost. Poklici so bili predstavljeni predvsem praktično, saj so učenci ves čas sodelovali. Pričeli so s pripravo pogrinjka, jedilnega pribora, pripravili so meso, spoznali profesionalno pečico in na koncu pojedli, kar so pripravili. Sprejeli so tudi gosta na recepciji in ga vnesli v aplikacijo. Za zaključek obiska so poskusili še skuhati kavo na kavnem avtomatu. Dogajanja so se kar vrstila, predvideni čas je bil spet prekratek. Organizatorji smo bili neizmerno veseli neskončnih vprašanj, še posebno za vrhunskega kuharja, ki je na zanimiv in razumljiv način razkril marsikatero skrivnost. Videti je bilo, da so učenci zaznali zanimivost in kreativnost gostinskih poklicev. Upamo, da je bil med njimi tudi kak bodoči kuhar in natakar.
Vir: Jožica Bajuk, sekretarka OOZ Metlika