Evropski teden mobilnosti v občini Metlika 2019

11.09.2019 Duška B. 143

 

Evropski teden mobilnosti (ETM), med 16. in 22. septembrom bo letos potekal pod sloganom »GREMO PEŠ«!

Velika težava sodobne družbe je pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev zaradi pretirane rabe osebnih avtomobilov. Ker se preveč zanašamo na avtomobile, so naše ulice polne pločevine, naš zrak je onesnažen, mi sami pa se veliko premalo gibamo.

Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Zato je letošnji Evropski teden mobilnosti posvečen hoji – najdostopnejšemu, najbolj zdravemu in najcenejšemu načinu premikanja.

Z letošnjim sloganom želijo slovenski organizatorji te vsakoletne akcije vse prebivalce Slovenije spodbuditi k aktivnejši uporabi hoje.

 

S hojo vplivamo na svoje zdravje in manj škodujemo okolju.

Namen trajnostne mobilnosti je želja po zmanjšanju uporabe avtomobila in spodbujati druge, trajnostne potovalne načine, med katere ob javnem potniškem prometu in kolesarjenju prištevamo tudi hojo. Cilj trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in hkrati zmanjšati osebni motorni promet.

Hoja je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, čeprav njen delež že desetletja upada. Primerna je za krajše razdalje (do 2 kilometra), kar se ujema z značilnostjo zgradbe večine naselij v Sloveniji in povprečno dolžino tu opravljenih poti.

 

Več o tej vseevropski akciji pa na: tedenmobilnosti.si

 

Od leta 2015 v tej akciji sodeluje tudi Občina Metlika, tako da z različnimi aktivnostmi v času ETM promovira trajnostno mobilnostjo.
Občine letos septembra glede na slogan letošnjega ETM »GREMO PEŠ« svoje občane še posebej spodbujamo k hoji.

V prilogi je program letošnjih aktivnosti, ki se bodo v okviru trajnostne mobilnosti oziroma ETM izvajale na območju občine Metlika.

Vabljeni, da se udeležite, katere od aktivnosti. Predvsem pa vas vabimo, da se čim večkrat na krajših relacijah namesto z avtomobilom odpravite peš.
Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?