Odprtje energetsko prenovljenih objektov v lasti Občine Metlika

14.11.2018 Duška B. 386
V mesecu novembru 2018 je Občina Metlika skupaj s koncesionarjem Petrol d.d., ob podpori evropskih finančnih sredstev iz Kohezijskega sklada, zaključila energetsko obnovo štirih javnih objektov, in sicer knjižnico, športno dvorano, zdravstveni dom in občinsko stavbo. Uradno odprtje prenovljenih objektov je bilo v ponedeljek, 12.11.2018. Po uvodnem nagovoru župana, gospoda Darka Zevnika, so program popestrili učenci glasbene šole Andreja Bajuka, plesna skupina OŠ Metlika in s pevsko točko učenka OŠ Metlika, Žana Škrabar Steiner.
 
Slabo stanje objektov, visoki obratovalni stroški, neoptimalni delovni pogoji in neoptimalna zanesljivost delovanja ogrevalnih sistemov so bili glavni razlogi za njihovo celovito energetsko prenovo.

Energetsko varčevalni potencial je bil prepoznan predvsem v ovoju objektov, ogrevalnih sistemih in razsvetljavi. Sem spadajo ukrepi toplotne izolacije zunanjih sten in podstrešij, vgradnja energetsko varčnejšega stavbnega pohištva, sanacije toplotnih postaj in zamenjava potratne klasične razsvetljave z energetsko varčno razsvetljavo.

V sklopu energetske sanacije knjižnice je v kletnih prostorih objekta urejena nova kotlovnica na lesno biomaso, pri čemer se iz te kotlovnice pokrivajo potrebe po toploti tudi za Kulturni dom. V obeh objektih so vgrajeni novi termostatski ventili s hidravličnim uravnoteženjem. Vzporedno z energetsko sanacijo stavbe je bila izvedena tudi statična sanacija stavbe, ki zaradi starosti zasnove in materialov ni dosegala današnjih standardov. Na objektu knjižnice je bilo zamenjano in na novo arhitekturno zasnovano stavbno pohištvo. Izvedena je bila prav tako topotna izolacija fasade in podstrešja ter vgrajena nova varčna razsvetljava.

V športni dvorani je bilo prenovljeno prezračevanje z vgradnjo rekuperacije toplote. Toplotno je bila izolirana fasada in strešni del objekta. Zamenjano je bilo stavbno pohištvo, akustična obloga stropa in sten ter razsvetljava v dvorani. Termostatski ventili s hidravličnim uravnoteženjem so zamenjani tako v osnovni šoli kot v športni dvorani.

Ker je bil zdravstveni dom v preteklih letih energetsko v pretežnem delu že saniran, se je v tej fazi izvajala le prenova kotlovnice, kjer je nov ogrevalni vir toplotna črpalka. Prav tako so zamenjani termostatski ventili po objektu.

Energetske prenove je bila pod budnim očesom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto, deležna tudi občinska stavba. Vgrajeno je novo leseno stavbno pohištvo, izolirano podstrešje in pripravljena kotlovnica na celovito obnovo ogrevalnega vira. Vgrajena je bila nova varčna razsvetljava.

Projekt je bil izveden po principu javno-zasebnega partnerstva, kar pomeni, da v energetsko prenovo objektov sofinancira zasebni partner (Petrol d.d. Ljubljana), ki lastni finančni vložek povrne preko prihrankov v naslednjih 15 letih, v času trajanja koncesijske pogodbe. Tako je Občina pridobila energetsko prenovljene javne stavbe z bistveno manjšo obremenitvijo občinskega proračuna. Poleg tega celotno tveganje v zvezi z doseganjem pogodbeno dogovorjenih prihrankov za čas trajanja pogodbe prevzame zasebni partner.

Vzporedno z ukrepi energetske sanacije po principu javno-zasebnega partnerstva Občina v okviru te operacije izvaja še druge investicijske ukrepe na Knjižnici in Športni dvorani preko javnega naročila, ki zagotavljajo celovito sanacijo teh objektov.

Investicijska vrednost celotnega projekta energetske prenove, ki zajema javno-zasebno partnerstvo in javno-naročniški del je cca. 1.120.000 EUR. Cca. 430.000 EUR je Občina uspela pridobiti s strani Evropskih sredstev in Ministrstva za infrastrukturo, cca. 420.000 EUR sofinancira zasebni partner Petrol d.d. Ljubljana. Preostalih cca. 270.000 EUR je breme občinskega proračuna.

Z izvedbo projekta je zagotovljen pogodbeni prihranek toplote do 50% obstoječe rabe toplote objektov in do 60 % obstoječe rabe električne energije objektov. Projekt je pomemben tudi z okoljskega vidika, saj je zmanjšanje emisij CO2 kar 76 ton, kar pomeni skoraj toliko, kot ga na leto vsrka 4000 dreves.

Z zaključkom izvedbe gradbenih ukrepov je projekt prešel v fazo izvajanja glavne storitve koncesionarja, in sicer 15-letno energetsko upravljanje prenovljenih objektov. Poleg navedenih štirih objektov bosta v energetsko upravljanje s strani koncesionarja vključena tudi Osnovna šola in Kulturni dom.
 

 

 

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?