26.10.2017 - Festival mlada portugalka je uspel
Mlado vino je letos še posebej hrepenelo po naši družbi
 
Ljubitelji vinskih dogodkov in zabave se vsako leto vse raje vračajo v Belo krajino. V soboto, 21. oktobra 2017 sta Društvo vinogradnikov Metlika in Turistično društvo Vigred Metlika na metliškem gradu že devetič zapored pripravila vinski festival Mlada portugalka v Beli krajini, ki je popoldanskih in večernih urah na metliški grad pritegnil številne domačine,  pa tudi obiskovalce iz vseh koncev Slovenije. 
 
Posebnost portugalke je, da v zgolj nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino ter ponuja takojšnje užitke. Mlado vino je sveže, lahkotno pitno in sortno aromatično v vonju. Ko se prične družiti s pečenimi kostanji, se zgodi prava mala čarovnija.
 
Že v zgodnjih popoldanskih urah so na prireditveni prostor pred metliški grad prispeli konji z vozom, na kateri sta bila kraljica metliške črnine Katarina Plut in predsednik Društva vinogradnikov Metlika Jani Stopar. Pripeljala sta sod, v katerem je bilo mlado vino. Vinski publicist Jože Rozman je vanj zabil pipo in pričelo se je točenje letošnje portugalke. Na prireditvi so prav tako pripravili  trganje potomke najstarejše trte modre kavčine z mariborskega Lenta, ki raste pred metliškim gradom. Trgatev je potekala po starih običajih, grozdne jagode so trgalci ročno stisnili in jih ločili od pecljev. Ta čast je letos pripadla nekaterim slovenskim regionalnim vinskim kraljicam ter predstavnikom sedme sile.
Potem so posodo odnesli na grajsko dvorišče, kjer je aktualna kraljica metliške črnine  po starem običaju grozdne jagode stlačila z nogami.
 
Na festivalu so svoja mlada vina predstavijo številni priznani vinarji, to so bili Vinska klet Prus, Hiša vina Pečarič, Vinogradništvo Dolc, Kmetijska zadruga Metlika, Družina Hoznar, Anton Konda, Vinogradništvo Meginc, Vina Plut, Branko Kordič, Andrej Škof, Vinska klet Malnarič, Vina Vrbanek in Družina Šajatović.  Tudi tokrat so za kulinarične užitke  poskrbeli pri projektu Okusi Bele krajine, jedi sta ponudila Hotel Bela krajina in Gostišče Veselič.  Zbrane so nagovorili metliški župan Darko Zevnik, kraljica metliške črnine Katarina Plut, slovenska vinska kraljica Maja Žibert ter predsednik Društva vinogradnikov Metlika Jani Stopar.
 
Ko se je dan prevešal v večer, so za dobro vzdušje na gradu poskrbeli člani Folklorne skupine Bled in Tamburaškega orkestra Carmen Cord. Preden se je pričela večerna zabava z glasbeno skupino Dežur, so proglasili še nagrajence letošnjega fotografskega natečaja ter podelili prehodni pokal za najboljšo portugalko po izboru obiskovalcev, ki ga je letos prejela Hiša vina Pečarič. Drugo mesto je osvojil Andrej Škof, tretje pa KZ Metlika. Grajsko dvorišče je bilo polno, kot že dolgo ne. Organizatorji so bili zadovoljni tako z vremenom, ki jim je šlo na roko, kot tudi s samim obiskom. Ocenjujejo, da se je prireditve skozi cel dan udeležilo okrog 1500 obiskovalcev.  
 
Prireditev Mlada portugalka v Beli krajini postaja iz leta v leto vse bolj prepoznavna, odmevna in prispeva pomemben delež k prepoznavnosti Metlike na turističnem zemljevidu Slovenije.
                                                                                                                 Tic Metlika
Slike
<- Nazaj na novice
kontakt
Občina Metlika
Mestni trg 24
p.p. 165
8330 Metlika
tel. ++386 7 36 37 400
fax. ++ 386 7 36 37 402
E-naslov obcina.metlika@siol.net
avtobusni vozni red 
železniški vozni red
 
     
 
© Občina Metlika - Pravno obvestilo Prijava
Izvedba in oblikovanje: p@rtner