4.10.2017 - VRANOV LET – spominska slovesnost z odprtjem razstave
V nedeljo, 1. oktobra 2017, ob 11. uri je bila na partizanskem letališču v Otoku pri Metliki slovesnost v spomin na dogodke iz leta 1944, ko so partizani iz nemškega ujetništva rešili nekaj več kot sto zavezniških ujetnikov in jim omogočili pot preko okupiranega območja do osvobojene Bele krajine, od koder so jih zavezniki prepeljali v italijanski Bari. Pobeg in osvoboditev britanskih vojnih ujetnikov je bil edinstven dogodek v zgodovini II. svetovne vojne prav zaradi množice osvobojenih zaveznikov. Pobeg sta organizirala vojna ujetnika Ralph F. Churches iz Avstralije in Les Laws iz Anglije.
 
V sklopu letošnje spominske slovesnosti je bilo tudi odprtje razstave reševanja zavezniških letalcev v Sloveniji med drugo svetovno vojno. Nosilec postavitve razstave na prostem je Vojaški muzej Slovenske vojske, Muzej novejše zgodovine Slovenije pa je pripravil priložnostno publikacijo z naslovom Zavezniški letalci. Na slovesnosti so prisotne pozdravili Darko Zevnik, župan Občine Metlika, njena ekscelenca Mrs. Sophie Honey, veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter Mr. Brent Hartley, veleposlanik Združenih držav Amerike. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS. O sami razstavi je spregovoril zgodovinar dr. Blaž Torkar, o projektu Vranov let pa Eduard Vedernjak.
 
V kulturnem programu so sodelovali Oktet Janževo, Kvartet trobil Metlika, ženski pevski zbor Društva upokojencev Metlika, z recitacijami pa so nastopili učenci Osnovne šole Podzemelj ter dijak Simon Bajuk. V sklopu slovesnosti je bil tudi prelet letala nad prireditvenim prostorom. 


Foto: Rudi Vlašič
 
Slike
<- Nazaj na novice
kontakt
Občina Metlika
Mestni trg 24
p.p. 165
8330 Metlika
tel. ++386 7 36 37 400
fax. ++ 386 7 36 37 402
E-naslov obcina.metlika@siol.net
avtobusni vozni red 
železniški vozni red
 
     
 
© Občina Metlika - Pravno obvestilo Prijava
Izvedba in oblikovanje: p@rtner